“LLUITAREM CONTRA EL FORT MENTRE SIGUEM FEBLES I CONTRA NOSALTRES MATEIXOS QUAN SIGUEM FORTS”

LLUÍS M. XIRINACS. 1973

Darrer Comunicat de la vaga de fam 

Divendres, 16 de febrer de 2024 

 Després de 15 dies de vaga de fam per la pau a Palestina, les tres vaguistes han fet l’acte de cloenda de la seva acció aquest divendres 16 de febrer, a les 11h a Migra Studium, on la van iniciar. 

Us espai ben ple ha acollit aquest acte de cloenda 

 I, s’ha clos a la Pça Sant Jaume, amb les “Cançons de dol per Gaza” amb dones de la Comunitat Palestina 

Podeu seguir la cobertura mediàtica, premsa i audiovisual, en especial la del dia d’avui, a https://vagadefamperpalestina.cat/media/ I en àlbums de fotos. 

En la cloenda, els vaguistes han agraït les persones i grups que han fet possible la vaga de fam: 

 • A la Comunitat de Jesuïtes que enlsha acollit en aquesta casa donant-los totes les facilitats. 
 • A l’equip mèdic, el Pere Ródenas i la Laia Gómez per l’atenció diària en la cura de la seva salut. 
 • A l’equip d’acompanyament, quasi 30, que en tres torns, cada dia els han atès i han acollit les visites. I especialment, a l’Alberto Diez, que ha coordinat aquest equip d’acompanyament i ha resolt totes les dificultats pràctiques. 

També han fet un resum dels resultats tangibles, de moment, que ha suscitat l’acció: 

La vaga de fam ha suscitat diverses reaccions personals i col·lectives a favor de la pau a Palestina. 

 1. Centenars de persones, mínim 400 registrades, els han vingut a saludar i a demanar què podien fer per recolzar els objectius: Prou comerç d’armes amb Israel i Suport a la denúncia de Sud-àfrica. 
 2. 200 entitats, col·lectius, organitzacions grans i petites han mostrat el suport a la vaga de fam i els seus objectius, moltes organitzant actes i fent-ne difusió… 
 3. Han rebut constància d’unes mil cartes en les dues rondes trameses al Ministre d’Exteriors. 
 4. Els mitjans de comunicació, la majoria locals i digitals, han publicat unes 60 notícies, articles cròniques, entrevistes… Els grans mitjans audiovisuals i de premsa escrita han estat bastant absents, excepte Cat Ràdio i TV3, el Punt avui i darrerament La Vanguardia. 
 5. El Fons Català de Cooperació al Desenvolupament ha convidat a aprobar mocions a tots els ajuntaments catalans. 
 6. Cinc formacions polítiques i grups parlamentaris – En Comú Podem / Sumar, Esquerra Republicana de Catalunya, la CUP, Junts per Catalunya / Més Cat i Partit dels Socialistes Catalans, han mostrat el suport i han pres compromisos diversos per aconseguir que el Gobierno Español prengui les decisions que li reclamen. 
 7. Les declaracions de Pedro Sanchez que demana juntament amb Irlanda que a UE investigui si cal trencar el tractat de Lliure associació amb Israel, les declaracions de Josep Borell demanant a Biden que embargui les armes a Israel, contrasten amb les respostes evasives del Ministre Albares reafirmant que “no ha autoritzat noves vendes d’armes a Israel”. 
 8. Els informes del Centres d’Estudis Delàs posen en entredit la resposta del Ministerio, i estem esperant un aclariment i, per tant, un embargament clar de tots els contractes de compra i de venda, i de les importacions i exportacions. 
 9. Acaben la vaga però, no la campanya ciutadana, ja en marxa des d’abans, per aconseguir els objectius. D’altres iniciatives estan prenent el relleu en diverses formes, per exemple: Divendres 16F, a les 9h ha començat a Manresa un dejuni en silenci de tres dies per a tothom que vulgui afegir-s’hi el temps que pugui. 

Divendres 16F, a les 9h ha començat a Manresa un dejuni en silenci de tres dies per a tothom que vulgui afegir-s’hi el temps que pugui. 

Dissabte a les 10F, una sessió sobre Resistències noviolentes a Palestina, al Centre Cívic Barceloneta. 

Està en marxa un grup a wahts app que organitza dejunis rotatius. 

Dissabte 17 de febrer, a les 16h, manifestació a Rambla del Raval de Barcelona en solidaritat amb el poble de Palestina 

Convocatòria estatal del diumenge 25 de febrer, a les 12h als Jardinets de Gràcia. 

Avui, en acabar, els han avisat que el periodista palestí Omar Abu Karem està en vaga de fam a Brussel·les des del 31 desembre, amb aigua i sal.  “No es tracta de mi, es tracta de la vida de dos milions de palestins”.  Sense notícies de la seva família d’un poblet de Gaza atacat, només sap que ha perdut 3 cosins menors de 25 anys. 
Demana ajuda en la difusió internacional. Diu que, s’estan organitzant vagues de fam en diversos països, com que anunciàvem ahir en el Canadà. En el seu instagram a publicat imatges de la nostra cloenda a Pça. St. Jaume.  Informació i suports al web: humanitycallforpalestine.be/hunger-strike-for-palestine/ 
Els vaguistes, la darrera nit tot acomiadant-se de la comunitat de Jesuïtes que els ha acollit. 
No ens pregunteu  què podeu fer per nosaltres,  preguntem-nos  què podem fer junts  per una vera pau a Palestina!  Aquesta acció s’acaba, la lluita pels objectius, continua entre totes!! 

Per conèixer que ha estat la vaga de fam i les activitats, subscriviu-vos al canal de Telegram t.me/vagadefamperpalestina. Ja hem passat dels 500! 

Podeu llegir i escampar tots els comunicats diaris a vagadefamperpalestina.cat/dietari/ 

Migra Studium, carrer Palau 3, 08002 Barcelona, (darrere de l’Ajuntament “nou”) 

Seguiu dietari, mitjans, suports a www.vagadefamperpalestina.cat 

També a Telegram: https://t.me/vagadefamperpalestina

I a les xarxes amb les etiquetes: #VagaDeFamPerPalestina / #FamdePau / #StopArmesAmbIsrael 

Contacte: info@vagadefamperpalestina.cat / Telèfon premsa: 93 441 19 47